CBR (Certificaat Buiten Rijden)

Op onze manege kun je een leuke en leerzame opleiding volgen om veilig en plezierig te leren buiten rijden. Zo leer je alles over het rijden buiten het terrein van de manege. Deze vernieuwde opleiding heet "Buitenrijden met plezier". Tijdens deze leuke opleiding doorloop je verschillende fasen, waardoor je stapsgewijs wordt opgeleid voor het FNRS Ruiterbewijs.

De opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen. Je begint met de Certificaten Buiten Rijden (CBR) 1 en 2, te weten CBR 1 en CBR 2. Vervolgens leer je met de geheel vernieuwde opleiding "Buitenrijden met plezier" alles over het zelfstandig maken van buitenritten. Naast de verkeersregels wordt aandacht besteed aan de manier waarop met een paard om- gegaan moet worden buiten het manegeterrein.

De vernieuwde opleiding buitenrijden van de FNRS bestaat uit verschillende certificaten. Eerst gaat een ruiter op voor het Certificaat Buiten Rijden 1. Hierna kan de ruiter doorstromen naar het CBR 2 en vervolgens kan hij op gaan voor het FNRS Ruiterbewijs. Ieder examen bestaat uit een gedeelte praktijk en een theoriegedeelte. De theorie voor elk certificaat en het FNRS Ruiterbewijs kan geleerd worden uit het FNRS handboek “Leer buiten rijden met plezier” en “Paard en Welzijn”. Deze boeken zijn bij ons op de manege te koop voor € 14,95 per stuk. Naast deze theorie moet ook een praktijkdeel gedaan worden. De praktijk bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een obstakeloefening.

Wat moet je doen voor CBR 1?

Tijdens het examen word je beoordeeld op onder anderen in balans zitten, op- en afzadelen, paard onder controle hebben, springen van een kruisje, obstakeloefening en theorie. Het theoriedeel van CBR 1 bestaat uit 25 meerkeuzevragen, waarvan ten minste 20 vragen goed beantwoord moeten zijn. Als de ruiter het theorie-examen heeft afgelegd mag ook het praktijkexamen gedaan worden.

Wat moet je doen voor CBR 2?

Tijdens het examen word je onder anderen beoordeeld op theorie, rijden met 1 hand, elkaar passeren, springen van een steil sprong en de verlichte zit. Het theoriedeel van CBR2 bestaat ook uit 25 meerkeuzevragen, waarvan ten minste 20 vragen goed beantwoord moeten zijn.

Wat moet je doen voor het FNRS Ruiterbewijs?

Het theorie-examen van het FNRS Ruiterbewijs bestaat uit 25 meerkeuzevragen, waarvan er minstens 20 goed beantwoord moeten worden. Het praktijkexamen bestaat uit het rijden op buitenterrein van 20 x 60 meter en het maken van een buitenrit. De regels voor het rijden op de openbare weg in praktijk moet de ruiter kennen en gebruiken. Op het buiten terrein wordt onder anderen een obstakeloefening gereden, maar ook wordt er een oxer gesprongen en wisselen de ruiters van paard. De bevestigde zit en balans van de ruiters worden tevens beoordeeld tijdens het examen van het FNRS Ruiterbewijs.

Op onze manege kan je het CBR 1 en CBR 2 examen doen, het CBR 3 examen organiseren wij in samenwerking met een andere manege !